röportaj

Yalçın Güler ile Röportaj

Herkese merhaba! Geçtiğimiz günlerde  yeni bir blog yazarı ile tanıştım. Bu kişi tahmin edeceğiniz üzere Yalçın Ağabey idi. Kendisi bloğumu fark edip sosyal medya hesaplarım üzerinden bana ulaşmıştı. Bilmiyorsanız Yalçın Ağabey blog yazarları ile röportajlar yapıyor. Bana da böyle bir teklif sundu ve  çok sevinip hemen kabul ettim. Bu verdiğim ilk röportaj olduğundan benim için önemi ayrı. Okumak isterseniz buradan yazıya ulaşabilirsiniz.

Benimle yaptığı röportajdan sonra ben de Yalçın Ağabey ile böyle bir röportaj yapmak istedim. Sağ olsun o da hemen kabul etti. Kendisi çok samimi ve iyi bir insan. Blog yazmanın böyle güzel insanlarla tanışmamı sağlaması ne güzel… Sizi ve bloğunuzu tanıdığıma tekrar tekrar memnun oldum! 🙂

 

1-)  Merhaba! Yalçın Güler’i yakından tanıyabilir miyiz?  Kimsiniz, nasıl birisiniz, neler yaparsınız?

Merhaba! Yalçın Güler 22 yaşında Bilgisayar Programcılığı mezunu, şeker ve sinir hastası, fanatik bir Beşiktaşlı, işsiz insandır. Aslen Angara Bebesi olup çocukluğundan beri Aksaray da ikamet etmektedir.

Aslında çok değişken bir ruh sahibidir. Samimidir, saf duygulara sahiptir, yardımsever, hem saygılı hem saygın birisidir. Çocukluğundan beri bilgisayara karşı zaafı vardır. Hafta sonlarını internet cafede oyun oynamak yerine, oyunların hangi programlama dili ile yazıldığını araştırmak ile uğraşmıştır. İlk “Merhaba Dünya” kodunu 6. Sınıfta yazmış ve imkanlar kısıtlı olduğu için pek öğrenme şansım olmamıştır.


2-)  Blog yazmaya nasıl ve neden başladınız?

Ortaokul sonlarına doğru Facebook sayfalarına aşırı derece hevesim vardı. Müjdat Sayar diye kral bir adam tanıdım ve onun Facebook sayfalarında adminlik yaptım. Bir gün Müjdat ağabeyim Facebook sayfasının adında blogspot tabanlı bir blog açmıştı. Bende hiç durur muyum, ağabey bana da açalım bir blog dedim ve 2010 Kasım ayında blogspot tabanlı blog açıp yazmaya başladım. Liseye geçtim ve Bilişim Teknolojileri Alanı okudum. Bundan da destek alarak yapabileceğimi düşündüm, yaptım da.

Bunca yıl vazgeçmedim bloğum hep açık kaldı yaklaşık 7 yıl 8 ay oldu halen yazmaya çalışıyorum.


3-) Blog yazmaya başladığınızda sizi destekleyenler kadar desteklemeyenler de oldu mu? Olduysa sizin bu duruma karşı tutumunuz nasıldı?

Yani ister istemez destekleyen de oldu desteklemeyen de oldu. Hangi işi yaparsak yapalım bu iki durum ile mutlaka karşılaşacağız. Bunca yıl arkamda duran bana destek olan ve hala desteğini esirgemeyen birçok insan var.

Bunların yanı sıra desteklemeyen birçok insan da belli bir süre sonra kendi ayağıyla tıpış tıpış gelip benden yardım istemekte. Bu durumu defalarca yaşadım, evet.


4-) Yedi yıl kadar uzun süredir blog yazıyorsunuz. Bu yazma sürecinde sizi motive eden şeyler nelerdir?

Beni motive eden şey Neşet Ertaş ve şarkıları diyebilirim. Bloğumdaki birçok yazıyı Neşet Ertaş’ın şarkılarını dinleyerek yazmışımdır. Neşet Ertaş dinlemek beni aşırı derece güçlendiriyor. Mesela bunları yazarken bile Neşet Ertaş şarkıları dinledim. Herkes Neşet Ertaş dinlesin.


5 -) İçerik oluştururken nelere dikkat ediyorsunuz?

Akışkanlığa, özgünlüğe ve okuyucuyu sıkmayacak şekilde yazmaya  çalışırım. Fakat bazı zamanlar kelime ve noktalama hataları da yapmaktayım. Mazur görün.


 

6-) Blogunuzda birçok yazınız mevcut. Peki aralarından en beğendikleriniz hangileri?

Buna karar vermek biraz zor olsa da benim beğendiğim yazı duygusal olarak üniversiteden mezun olduktan sonra “2 Yılda Neler Olmuş (Mezun Oldum)” adlı yazım ve 1 Nisan da yazdığım ve viral olan “Adobe’den İş Teklifi Aldım” adlı yazımdır. Bu yazıma tonlarca yorum gelmişti fakat bloğum hacklendikten sonra yapılan tüm yorumlar silinmişti.


7-) Blog yazma konusunda size ilham olan yazarlar var mı?

İyi de olsa kötü de olsa birçok blog yazarını takip ediyorum. Kişisel blog yazdığım için nadir yazarlar mevcut.

Blogun ilk zamanları Müjdat ağabeyim çok yardımcı oldu. Daha sonrasında Furkan Özden, Blog Hocamın sahibi Serdar Kara ve Çekingen Blogun sahibi Çağrı Akol ağabeylerim bana çok çok ilham kaynağı ve destek oldu. Belki daha birçok blog vardır ama şuan hatırladıklarım bunlar.

Takip ettiğim blog yazarlarını öğrenmek için  bu bağlantıya tıklayarak bakabilirsiniz.


8 -) Sizce Youtube mu yoksa Blog mu?

Röportajın en zor sorusu olarak değerlendirmek gerekirse sosyal medyayı aktif bir şekilde kullandığım için benim tarafım hem Blog hem Youtube’dur. Yıla göre baz alırsak eğer ilk olarak Blog (Blogspot 1999 – WordPress 2003) her şeyin başlangıcı diyebilirim. İki mecranın kurulma arasında 2 ile 6 yıl gibi bir fark olsa da Youtube son 3 yılda büyük bir kullanıcı kitlesine sahip olarak Blog katmanını alt üst etmiş durumdadır.

Youtube’un ününü gören birçok blog yazarı bloglarını bırakarak Youtube’a yöneldi. Aslında her iki platformu da yönetebilirlerdi. Ama onlar tek bir alanı seçti ve birçok blog yazarı Youtube’da belirli ün sahibi oldu.

Bunu da bu röportaj da ilk kez belirtmiş olayım. İlerleyen zamanlarda bir sorun çıkmaz ise bende Youtube’da içerik üretmeye başlayacağım. Ama bloğumu asla bırakmayacağım.


9 -) Blog yazmak size neler kazandırdı?

Blog yazmak bana Bilişim ve Blog alanında uzman olmuş tanınmış kişiler ile tanışma ve dostluk ağabey – kardeş ve abla – kardeş ilişkisi oluşturdu. Bu bağ yıllar geçse de kopmadı. Bir çok etkinlikte, konferansta, blog yazılarında ben ve bloğum hakkında tanıtım yapıldı. Tanıdığım ve tanımadığım birçok insan sunumlarında benden bahsetti. Böylece çevremi daha da genişletme imkânım oldu.


10 -) Blog yazmaya yeni başlayacak kişilere verebileceğiniz tavsiyeler nelerdir?

Öncelikle kullanacakları blog alt yapısını öğrenmeleri gerekir. Daha sonradan başka teknik alt yapıları öğrenmek gerekir. Bir şeyler öğrenin ki, bir zor anınızda birilerinden yardım istemek yerine kendiniz hallede bilesiniz. Açacağınız bloğun kategorisini önceden belirleyin ve ona göre özgün içerik üretin. Olumlu veya olumsuz tüm yorumlara açık olun. Bir blog yazarı eleştiriye açık olmak zorundadır.

En önemlisi de akıllarından para kazanma olayını silsinler. Zaman ilerledikçe para kazanmaya başlayacaklardır. Blog yazmakta zorlanıyorum diyenlere de tavsiyem gönüllü yazarlık yapsınlar ki tecrübe sahibi olsunlar. Bu konuda bana ulaşabilirler.

Birçok blog yazarı mevcut onlarla iletişim kurup bilgi sahibi olabilirler. Takip etmekten mesaj atmaktan çekinmeyin, aksine ısrarla soru sorun.


11-) Son olarak söylemek ya da eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Bana bu minnoş blogda bu güzel röportajı yapma fırsatı verdiğin için çok çok teşekkür ederim kardeşim. Yazılarını okuyup yorum yapamasam da kusuruma bakma 🙂


 

Yalçın Ağabeyin blog ve sosyal medya hesaplarına buradan ulaşabilirsiniz !

Blog : https://www.yalcinguler.net/

Twitter : https://twitter.com/ylcnguler

Instagram : https://www.instagram.com/ylcnguler/

 

Bunları da okumalısın!

9 Yorumlar

  1. Gökçe fıstık ezmesi says:

    Yaa çok güzel olmuş. Tabi ben kamera arkasındaydım 😂

    1. Evet soruları hazırlarken… ☺️

  2. Senin gibi değerli bir blog yazarını Yalçın Güler sayesinde tanıdım. Allah yolunu açık etsin. O değerli kelimelerinin bir kısmını da bana sakla 🙂

  3. İnanılmaz güzel bir röportaj olmuş Berna. Yalçın’ın bloğunda yer alan kısmı da okudum çok beğendim. Bu tarz etkileşimlerin devamı gelir umarım. Böylece senin gibi genç yazarları daha çok kişiye ulaştırmış oluruz.

    1. Röportajı beğenmene sevindim Eda Abla. Ayrıca Yalçın Abinin bloğundaki yorumun beni çok mutlu ve motive etti. Teşekkür ederim. 😊

  4. Senin gibi önü açık birini görmek beni çok mutlu etti bende genç yaşta başladım blog işine 😌 Yolun açık olsun

    1. Çok teşekkür ederim 😊

  5. web sitenizi beğeniyle takip ediyorum başarılarınızın devamını dilerim.

    1. Çok teşekkürler. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir