Araştırma

Meditasyon Üzerine

Şu sıralar yazı yazmaya istemeden kısa bir ara verdim.Yeni bir okula geçip,yeni derslerle karşılaşmak, yapmam gereken bazı şeyleri aksattı. Öte yandan yeni öğretmenler,kişiler ve arkadaşlar tanımaya başladım. Sanırım bu işin güzel kısmı. Ama okul,iş vb. nin getirdiği stresi az çok sizler de biliyorsunuzdur. Bana göre kendimize ayırdığımız ve ayıracağımız zaman diğerlerinden daha fazla olmalı.

Stres ve zaman ayırmak demişken geçen sene,sınav zamanı pek düzenli olmasa da yapmaya çalıştığım, artık düzenli olarak yapmalıyım dediğim bir uygulamadan bahsedeceğim: Meditasyon.

Meditasyon, Latince meditatio kelimesinden türetilmiştir ve derin düşünmek anlamına gelir. Peki derin düşünmekten kastı ne? Burada üzerinde durmamız gereken, hiçbir şey düşünmeden derin düşünmek. Kulağa biraz tuhaf ve olanaksız geliyor, öyle değil mi? Ama biraz sabredin,belki de tam olarak öyle değildir!

Meditasyonun amacı; zihni arındırmak,rahatlatmak,boşaltmaktır. Bir süre sonra zihnimiz bizi değil,biz zihnimizi kontrol etmeye başlıyoruz. Yani odaklanmamız kolaylaşıyor.Bu sayede, başarıya giden yolda bizi bir basamak daha ileriye götürebilir meditasyon. Bruce Lee, Jerry Seinfeld, Ray Dalio, Arianna Huffington, Marc Benioff ve daha birçok kişi meditasyonu alışkanlık haline getirmiş başarılı insanlar.

Yorucu bir gün geçirince, bunu uygulamak insanın ruhuna huzur veriyor. Mesela meditasyon yaparken, gün içinde yaşanan olayları uzaktan izliyorum. Ama sadece izlemekle kalıyorum! O sırada ben ne yargılayıcı ne de olaylara müdahale eden birisiyim. Sadece uzaktan bir gözlemciyim. Aklıma başka diyarlardan bir düşünce gelirse, onu bir baloncuk gibi hayal ediyor ve orada patlatıyorum. Rahatlatıcı bir müzik, loş bir ortam… Sesi, odanın sıcaklığını, damarlarımda süzülen kanı, sırtımın duvarla yaptığı teması… Hepsini hissetmeye çalışıyorum.

 

Ben kendi yaptıklarımı yüzeysel olarak anlattım. İstemeden düşündüğüm bir olayı, zihnimde baloncuk haline getirip patlatmak sahiden de işe yarıyor ve güzel bir yöntem.Gerçi ne kadar yöntem denilebilir bilmiyorum,ancak bana göre küçük ama önemli bir detay. Birçok değişik meditasyon yöntemleri var. Merak ederseniz diğerleri hakkında birçok yazı yazılmış. Onları da okuyabilirsiniz. Ben ise temel bilgilerden bahsetmek istiyorum.

  • Meditasyon yapılacak ortam olabildiğince rahat olmalı. Kendinize bir yer belirleyin ve çoğunlukla orada yapmaya çalışın.
  • Telefon,tablet,bilgisayar… Hiçbir dış etken sizi rahatsız etmemeli. Bunlardan da mümkün olduğunca uzak durun.
  • Durduğunuz pozisyon rahat ve 90 derece,dik olmalı. Konforlu bir yer olduğundan emin olmalısınız.
  • Sevdiğiniz bir müziği açabilirsiniz. Klasik müzik, doğa,su,kuş sesi vb. olabilir. Ama sözlü olmamasına özen gösterilmeli diye düşünüyorum. Çünkü dikkatiniz dağılabilir.
  • Meditasyon için ideal süre 20-30 dakika. İlk defa yapacak biri için,hiçbir şey düşünmeden o kadar süre durmak elbette zor gelebilir. O yüzden 5-10 dakika diyerek asıl hedefimize ulaşabiliriz.
  • Nabzınızın atışından, kan dolaşımına, oturduğunuz yer ile aranızdaki temasa kadar her şeyi hissetmeye çalışın. Amaçlarımızdan bir diğeri ise farkındalığa ulaşmak. Kısaca hissedin!

Elbette ki bu konunun uzmanı değilim. Belki bazı şeyleri yanlış yaptığım da oluyordur. Ancak hiç yapmamaktansa bir şeyler denemek ve onun verdiği rahatlığa ulaşmak güzel bir his. Ayrıca meditasyonun faydaları sadece ruhsal açıdan değil bilimsel olarak da kanıtlanmış.

Meditasyon sırasında yapılan sonuçlar gösteriyor ki;beyindeki depresyonu azaltan bölgede artış  yaşanıyor.Öte yandan öz farkındalık, hedef koyma, empati kurmak, gibi özelliklerimiz gelişebiliyor. Hatta meditasyon yapan insanların beynindeki alfa dalgaları daha yüksek. Bu ise olumsuzluk,mutsuzluk,gerginlik gibi durumları azaltmakta rol oynuyor. Daha da bahsedecek olursak, 8 haftalık bir meditasyon sürecinde öğrenme,hafıza gibi beyin bölgelerindeki gri maddede artış gözlemlenmiş. Aşağıdaki video tüm bunları güzel bir şekilde açıklamış.

 

 

 

Bana kalırsa şu işlerimizin durmak bitmek bilmediği dünyada,meditasyon için boş bir zaman yaratılmalı.Çünkü hem beyne hem de ruha hitap eden bir uygulama. Zaten ikisi de birbirine bağlı değil midir?

Eğer yeni başlıyorsanız bu 10 dakikalık müziği dinleyebilirsiniz. Youtube’da birçok meditasyon müziği paylaşan kanallar var: Bu kanal gibi sizin de önereceğiniz müzikler varsa yorumlar kısmı aşağıda.

Benim anlatacaklarım şimdilik bu kadar. Yazımın sonuna gelmişken meditasyon yapmaya kaçıyorum 🙂

Huzuru ve farkındalığı yakalayabilmek dileğiyle…

Bunları da okumalısın!

8 Yorumlar

  1. Gökçe Özkaya says:

    Yazı müthüş 😀

    1. Sevindim beğenmene 🙂

  2. Seni yeni keşfettiğim için üzüldüm bu yazıdan sonra. Çok başarılı ve benim için oldukça bilgilendirici bir yazıydı. Lütfen ne kadar yoğun olursan ol yazmaya ve paylaşmaya devam et. Çünkü bu konuda yeteneklisin. Umarım hayatındaki stresle başa çıkabilirsin. Ben o dönemlerde bu konuda çok iyi değildim o yüzden sana öneri veremiyorum fakat hepsi geride kalıyor, önemsizleşiyor. Bu nedenle çok umursamamaya bak. Yeni yazılarını da merakla bekliyor olacağım.

    1. Yazılarını severek okuyup,başarılı bulduğum bir blog yazarından böyle bir mesaj almak… Gelen bildirimle ne kadar mutlu oldum anlatamam. Evet, stres konusunu aşacağımı ve aşabileceğimize inanıyorum. Yazmaya gelince, yazdıklarımın okunduğunu ve beğenildiğini bilmek beni motive ediyor. Bu yüzden ne kadar yoğun olursam olayım bırakmayı düşünmüyorum. Söylediğiniz her şey için çok teşekkür ederim 🙂

  3. Bernard prof ol sen ya. BA YIL DIM

    1. Aay çok mutlu oldum Bengi’m çok sağ ol 😍😘

  4. Meditasyon sayesinde 2 saat uyuyarak uyku sorununu çözen insanlar tanıyorum. Neyse makale çok güzel eline sağlık.

    1. Bu bilgiyi ilk defa öğreniyorum. Şaşırmadım değil. Teşekkür ederim yorumunuz için. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir