röportaj

Röportaj // Samet Efekan

Herkese tekrardan selamlar. 🙂 Bugün yepyeni bir röportaj ile geldim! Ve röportajı gerçekleştirdiğim kişi bana birçok konuda ilham kaynağı ve düşünceleriyle örnek olan, desteğini hiç esirgemeyen sevgili Samet Abi. 

Kendisi ile tanışmamız Şimdinin Gücüne Karşı Odysseus Anlaşması adlı yazım ile oldu. Samet Abi bu yazımı görmüş ve beni Instagram üzerinden takibe almış.

Daha sonra ise ilgi alanlarımızın uyuşması ve ikimizin de fikirler üzerindeki ilgisinden ötürü aramızda çok güzel bir abi-kız ilişkisi oluştu ve kendisini çok değerli bulduğum için sizlerle de tanıştırmak istedim. Umarım keyifle okursunuz! 🙂

 Merhaba Samet Abi, öncelikle bloğuma hoş geldin. Bize biraz kendinden bahsedebilir misin? 


Merhabalar Berna. Öncelikle bloğunda bana yer açtığın için teşekkür ederim. Kendimden bahsedecek olursam, 1999 yılının aralık ayında Erzurum’da dünyaya geldim. Dünyaya geldikten birkaç yıl sonra da önemli eğilimlerim de filizlenmeye başlamış. Özellikle kendimle ilgili küçüklüğüme dair hatırladığım şeyler genellikle tornavida ile eşyaları tamir etmeye çalışmak, maketten evler yapmak, uzaktan kumandalı arabaları söküp yeni oyuncaklara dönüştürmek, çılgınlar gibi her gördüğü değişik nesneyi çizmeye çalışmak gibi şeylerdi. Tabii daha sonrasında anaokuluna başladım, bu süreci anaokulumda da devam ettirmeye çalıştım. Öğretmenlerimin ve arkadaşlarımın özellikle bir şeyler çizmek ve maket yapmak konusunda ilgilerini çektiğimin farkındaydım. Daha da sonrasında ilkokul ve lise hayatıma girdi. Bu süreçte benim için genellikle sosyal becerilerimi geliştirmeye çalıştığım politik manevralarla yüzleştiğim bir süreçti. Bu yüzden öğretmenlerin, arkadaşlarımın, bazen etkilemek istediğim kız arkadaşlarımın psikolojik yapısını anlamaya çalışıyordum. Sanırım hayatımın bu konuda en çok başarısızlıkla geçen dönemi bu kısımdı 😊. E tabiki insan psikolojisi bu kolay kolay anlaşılmaz. Hatta çok güzel bir söz var David Eagleman ın kitabında okumuştum. Eğer beynimiz anlaşılabilecek kadar basit olsaydı; bizler onu anlayamayacak kadar aptal olurduk. Tabii ki benim bu şekildeki düşüncelerim ve eğilimlerim beni en yakın ve o dönemler pek kimsenin umursamadığı bir kaynağa yönlendirdi: İnternet. Lise üçüncü sınıfa geçerken İstanbul’ a hemen sonrasında Ankara’ya taşınmamla beraber, yepyeni bir şehir hayatıyla inanılmaz bir öğrenme açlığı çekmeye başladım. Ve İnternet bu süreçte beni bilgi ve tecrübe açısından beslemeye başladı. Belgeseller, podcastler, teknoloji, mühendislik, çizim videoları derken kendimi sürekli geliştirmeye çalıştığımı ve bunu yaparken bilimsel metotları kullandığımı fark ettim. Ve daha da bilinçli olarak hayatım boyunca korktuğum şeye, kitap okumaya başladım. Kitaplarında bana mentörlüğüyle daha çok ders çalışmaya ve öğrenmeye başladım. Çünkü üniversite sınavı gelmişti. Bu süreçte bölüm seçmek alan belirlemek gibi birçok sıkıntı çektiklerini görüyordum arkadaşlarımın. Fakat ben hiç problem çekmemiştim. Bunun sebebini küçüklükten gelen eğilimlerimi sürdürmenin sonucu olduğunu düşünüyorum. Ve şimdi ise Ankara Çankaya Üniversitesinde Mekatronik mühendisliği bölümünde öğrenciyim. Ve kendimi kısıtlamadan geliştirmeye çalışmaya devam ediyorum.


Uzun zamandır takipleştiğimiz için biliyorum ki sağlam bir düşünce yapısına sahipsin. Bu konuda bizlere birkaç tavsiye verebilir misin?

Öncelikle teşekkür ederim böyle düşündüğün için. Sahip olduğum  ve olacağım tüm düşünce yapılarını edindiğim bilgilere, bol bol düşünmeme ve en çokta yaptıklarıma borçluyum. Ve herkes bu süreci izlerse kendi özünde bulunan doğru düşüncesine ulaşacaktır.


Youtube’da içerik üretme sürecine nasıl başladın?

Edindiğim bilgileri paylaşmak benim için hep bir tutkuydu. Özellikle kişisel gelişimin gerçek yönleriyle insanlara bilgiler vermek faydalı olduğumu hissettiriyordu. Bende internette en iyi paylaşım yeri olan YouTube’a başvurdum. Fakat, vakit yetersizliğinden YouTube’u efektif bir şekilde kullanamıyorum bu aralar.

 

 

Nasıl bu kadar güzel çizim yapabiliyorsun anlayabilmiş değilim. Bunun sırrını bizimle paylaşır mısın? 🙂


Öncelikle çok çok teşekkür ederim. Aslında şunu söylemek isterim ki hiçbir sırrı yok. Küçüklüğümden beri kalemle kağıdın etkileşimini incelediğim ve sayısız sefer çizim yaptığım için istediğim şekilde kontrol etmeye başladım. Pahalı kalemler değişik kağıtlar hiç kullanmadım. Hatta tüm materyallerim: peçete, kalem, kağıt ve yumuşak silgi. Ayrıca bence hiçbir başarının hiçbir dehanın hiçbir eserin sırrı yok. Her şey sadece çok çalışılarak elde ediliyor.

 

(Aşağıdaki çizimler de  Samet Abi’nin birkaç muhteşem çalışması.)

Okuduğun üniversite ve bölümden memnun musun? Sizinle aynı üniversitede okumak isteyen öğrencilere ne söylersin?


Çankaya Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği bölümünde öğrenciyim ve sanırım bölümünden en çok mutlu olan öğrencilerden birisiyim. Çünkü severek isteyerek ve bilinçli bir şekilde seçim yaptım. Bizim üniversiteye gelmek isteyen öğrencilere okulumuzun akademik kadrosunun çok kaliteli olduğunu ve fiziki şartlarının ortalama üniversitelerin çok üzerinde olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim

Kendine ilham aldığın kişiler var mı? Varsa kim(ler)?


Tabii ki var ve her kendini geliştirmek isteyen insanın olması gerekir. Öncelikle Robert Greene hayatımda çok önemli bir rol oynuyor. Kendisinin tüm kitaplarını okudum ve tekrar tekrar okumaya devam ediyorum. İnsan doğası ile ilgili muhteşem bir deha. Bir diğer ilham aldığım kişi Kadir Köymen. Kendisini biz gençler çok yakından tanıyor. Özellikle kendisini radyo 521 ile daha yakından tanıdım ve düşünce yapısı, kendisini geliştirmesi, esnek bir zeka sahibi olması, olaylara bir çocuk gözü ile bakabilmesi ile düşüncelerimi çok etkiliyor. Bir diğer kişi ise Furkan Kaya. Kendisi beş senedir Youtube’da spor ile ilgili bilgilendirici videolar çekiyor. Aynı zamanda bilimsel araştırma yeteneği ve arka planda çalıştığı kişisel gelişim konularıyla gerçekten zeki, çevik, ahlaklı 25 yaşında bir iş adamı. Tabii ki bunlar dışında Barış Özcan, Ryan Holiday, Patric Bet David gibi bir sürü kişi var. Ve hayatıma etkileri yüzünden hepsine teşekkür ediyorum. 😊

Bizlere faydasını dokunacağını düşündüğün film, dizi ve kitap önerilerin var mı?


İzlediğim en güzel dizilerden birisi Prison Break idi. Bence doğru şekilde izleyen bir insanın ufkunu çok iyi açacaktır. Film olarak da önerebileceğim en güzel film Temple Gradin.

Benim yaşımdaki liseli öğrencilere vereceğin tavsiyeler nelerdir?


Bizler maalesef ki öğrenmeyi de öğretmeyi de bilmiyoruz. Sistem öğretemiyor öğrencilerde öğrenmiyor. Bu yüzden lisede geçen vakit tamamen boşa harcanmış oluyor. Bu süreci verimsiz bir şekilde yüksek notlar peşinde koşarak ya da umursamayarak çarçur etmek yerine “Kabullenmemek” prensibini uygulamalıyız bence. Momentum, çembersel hareket, integral, trigonometri, inkılap tarihi, felsefenin geçmişi ve bunlar gibi bir sürü konu var lise müfredatında. Tüm bu konular teknolojik, kültürel, bilimsel, toplumsal, sosyal gelişmeyi içerisinde barındırıyor. Bu yüzden bizler derste kağıt ve kitap üstünde bu konuları kabullenmemeliyiz. Gidip araştırmalı, deneyleri izlemeli, denemeli, kitap okumalı ve öğrenmeliyiz. Artık tarihte muhteşem bir noktadayız. Kanuni Sultan Süleyman’ın sahip olmadığı güçler var elimizde. Bunları lise çağındaki arkadaşlarım sosyal medya kullanımı dışında çok iyi değerlendirmeliler. Eğer bunu yaparlarsa, kimsenin anlayamadığı kimsenin çözemediği bilgilere ulaşmış ve kendilerini usta insan olma yolunda ileri atmış olurlar.

 

Son olarak eklemek ya da söylemek istediğin bir şey var mı?


Son olarak sporla ilgili birkaç şey söylemek istiyorum.  Hayatımda hep spor oldu ve umarım olacak da. Psikolojik, fiziksel, mental sağlığımı spora borçluyum. Ve bence her çocuğun, gencin, yaşlının ortak olarak yapması gereken şey spor. Çünkü yaşam kalitemizden başarımıza kadar her şeyi etkiliyor. Fakat çoğu insan spora belli dönem yapılan, yaşlanınca bırakılan, güzel gözükmek için yapılan bir gözle bakıyorlar. Bu inanılmaz yanlış. Çünkü sporun bana bahşettiklerini görünce hayatımın en içine dahil ettim kendisini. Ve diğer tüm insanlarında bunu görebilmesini diliyorum. Çok teşekkür ediyorum. 😊

.

.

.

Bu güzel röportaj için asıl ben teşekkür ederim.

Samet Abi’ye olur da ulaşmak isterseniz diye iletişim adreslerini bırakıyorum:

Mail: [email protected]

Instagram: https: @sametefekan

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCMKyNKg-x-XaFEam4MuLtbw

 

Bunları da okumalısın!

1 Yorum

  1. Rita Tospik says:

    Benimle de yap Berna abla. Gelecek nesil kediler için vereceğim çok önemli tavsiyeler var

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir