Herkese selam! Bugün sizlere yaptıkları güzel işlerden ötürü ilgiyle takip ettiğim ve liselilere yönelik bir girişimi tanıtacağım: Inova Incubation.
Inova liseliler için kurulmuş ilk ve tek kuluçka merkezi. Bu girişimi fark etmem Instagram aracılığı ile oldu ve liselilere yönelik olması sebebiyle hemen takibe aldım. Daha sonra ise kurucularından biri olan Onur’a röportaj teklifi sundum ve o da bunu çok güzel karşıladı. On sorudan oluşan bu röportaj bence çok güzel ve yararlı oldu.
O zaman size şimdiden keyifli okumalar! ✨
1-) Selam Onur. Öncelikle bize kendini tanıtır mısın?
Merhaba ben Onur Çağlar Yenitaş. Çorlu’da yaşıyorum ve Ün Koleji’nde 10.sınıf öğrencisiyim. İlgi alanlarım; girişimcilik, tasarım ve yazı yazmak diyebilirim. Ağırlıklı olarak girişimcilikle uğraşmaktayım. Biraz girişimcilik serüvenimden bahsetmem gerekirse:
Öncelikle geçen sene okulumuzun bizlere vermiş olduğu Gigla Eğitimi sayesinde girişimcilik alanında birçok şey öğrendim. Ardından çıkarmış olduğum fikir ile tam olarak bu alana girdim ve yeni insanlar tanımaya başladım. Yeni insanları tanımamla birlikte karşıma birçok fırsat çıktı. Bunlardan ilki Ceviz Dergisi’nde yazar olmam oldu. Ardından bu senenin başında da Bora ile Inova’yı kurmamızla beraber bu alanın bir parçası oldum. Şu anda 1Genç1Gelecek’te, Hack Your Dream’de, Ceviz Dergisi’nde yazarlık yapmaktayım ve Inova üzerinde de çalışmaktayım. Kısaca ben, buyum.
2-) Inova nedir ve nasıl ortaya çıktı?
Inova, liselilerin fikirlerini geliştirebilecekleri bir nevi kuluçka merkezidir. Sunduğumuz 8-10 haftalık bir eğitim sayesinde liseliler bir fikrin gelişme sürecini öğreniyor ve uyguluyor. Ayrıca sunmuş olduğumuz mentor ağıyla sürekli iletişimde kalabiliyor. En önemlisi de yapacağımız etkinliklerde yüzlerce kişiye ve yatırımcılara projelerini sunma imkanı elde ediyor. Biraz da kuruluşumuzdan bahsedersem:
Inova’nın ortaya çıkmasındaki ana sebepler; liseliler için bir kuluçka merkezi olmaması ve yapılan etkinliklerin kısa olması ve sürdürülebilir olmaması diyebilirim.
Bu problemleri kendimizden örnek vererek açıklarsam daha anlaşılır olur sanırım. Şöyle:
Biz geçen sene Bora ile bir zirvede fikirlerimiz hakkında konuşarak tanıştık. Ardından fikirlerimizi geliştirmek adına kuluçka merkezlerine başvurduk. Almış olduğumuz geri dönütler; “18 yaşından küçüksünüz.”, “Şirketleşme süreciniz sorun yaratabilir” gibi olduğu ve çevremizde de bizim gibi birçok liseli olduğu için biz bu serüvene atıldık aslında.
Şu anda ekibimizde yönetimde iki kişi, pazarlamada iki kişi, sosyal medyada da bir kişi bulunmakta. İlk dönem eğitimimizde ise 20 kişi var. An itibariyle 3. Haftamızdayız ve Business Model Canvas öğrenip, üretiyoruz.
3-) Vizyonunuz nedir?
Fikri olup da sınavlar, aile baskısı, yaş faktörü nedeniyle fikrini ilerletemeyen liseli bırakmamak ve onlara ürettikleri projelerle üniversite kazandırmak.
4-) Neden Inova ismini seçtiniz?
İsim bulurken girişimcilik kavramlarını masaya yatırdığımızda inovasyondan etkilenmemizle ortaya çıktı diyebilirim.
5-) Bu projeye başladığınızda tepkiler ne yönde idi?
Her fikir gibi bizlere destek olan da oldu, olmayan da. Şanslıyız ki asıl kitlemiz olan liseliler tarafından olumlu tepkiler aldık. En başından beri bizi destekleyen startuplar, kuluçka merkezleri ve çeşitli ortak çalışma alanlarına da ayrıca teşekkür ederiz. Olumsuz olarak ise kendilerine rakip olarak gördüğü kişiler, toplulukların bize destek vermemesi diyebilirim.
6-) Inova’nın liseli gençlere katacakları nelerdir?
Inova, liselilere öncelikle ve en önemlisi aynı kafada olan insanlarla tanışma imkanı sunuyor. Her hafta gelen konuşmacılarla tanışma imkanı sunuyor. Lise yıllarında profesyonel anlamda proje çıkarmalarına yardımcı oluyor.
7-) Böyle bir işe girişmek kolay olmasa gerek. Peki Inova’yı kurarken ne gibi zorluklar ile karşılaştınız?
Tabii ki. Girişimcilik kavramının altında üretilen her şeyin ciddi anlamda emek gerektirdiğini düşünüyorum. Biz de lise öğrencileri olarak birçok zorlukla karşılaştık. Örneğin, derslerimizle aynı anda yürütmek başlı başlına bize zorluk çektiren şey oldu. Maddi anlamda bir destekçimizin olmaması da bizim adımıza sıkıntı bir durum oldu. Girişimcilik sektörünün ülkemizde gelişmesi adına girişimcilerin, toplulukların, yatırımcıların bu alanda bencil davranması da bizim büyümemizi yavaşlatan bir engel oldu.
8 -) Türkiye’nin farklı yerlerinden ulaşım sorunu olan fakat ilgili öğrenciler ile bir şeyler yapmayı düşünüyor musunuz?
Kısa vadeli hedeflerimiz arasında yok maalesef. Ama biz bu tarz oluşumların sadece İstanbul’da olması taraftarı değiliz. Örneğin ben şu an memleketim olan Çorlu’da da böyle bir oluşum için çalışmaktayım. İstanbul dışında bir topluluk, kuluçka merkezi kurmak isteyen olursa bizimle iletişime geçebilir. Her türlü desteği, tavsiyeyi vereceğimize söz veriyorum.
9-) Size ulaşmak ve başvuruda bulunmak isteyenler için iletişim adreslerinizi paylaşır mısın?
Tabii ki. Instagram adresimiz üzerinden başvuruları almaktayız. Herhangi bir sorunuz, öneriniz olursa kişisel hesaplarımdan da benimle iletişime geçebilirsiniz, Inova üzerinden de. 🙂
Kişisel hesaplarım:
Instagram: onuryenitas
LinkedIn: Onur Çağlar Yenitaş
Mail Adresim: [email protected]
Inova Hesapları
Instagram: inovacommunity
LinkedIn: Inova Incubation
Mail Adresi: [email protected]
10-) Son olarak eklemek istediğin bir şey var mı?
Öncelikle “Senin üniversite sınavın var”, “Yaşın küçük, yapamazsın sen” gibi söylemleri kale almamalısınız. Bizim üniversiteliden yaş dışında bir farkımız olmadığını göstermelisiniz.
Ekosistemin geleceğinin biz olduğunu unutmamalıyız. Bu ekosistemin gelişmesi de gerilemesi de bizim elimizde. Biz gelişmesi adına elimizden geleni yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Ya sen?
Harika bir ropörtaj olmuş ama bir türlü benle yapmadın Berna. Sizi kınıyorum. Benle ropörtaj yapmayan da ne bileyim…
Haha teşekkürler ama çiğ köfteler ile röportaj yapıldığı ne zaman görülmüş. 😀
Turşu suyu, nar ekşisi, ayran, marul ve turşular hakkında insanlara çok güzel tavsiye verebilirim 😃 aman neyse sen kaybettin
Güzel bir ropörtaj olmuş.