Geçenlerde hepimizin mutlaka duyduğunu ve konuşmalarını izlediğini düşündüğüm TedEx Talks‘un internet sitesine girdim. Yayımlanmış videolara bakarken karşıma şöyle bir konu başlığı çıktı: “Why You Should Quit Social Media”. Başlık dikkatimi çekti. Çünkü o sıralar sosyal medya üzerinde çokça zaman harcıyordum ve bundan şikayetçiydim. Tereddüt etmeden videoya tıkladım ve izlemeye başladım.
Konuşmacı kişi Dr. Cal Newport. Videoya ilk girdiğimde “bu adamın sosyal medyayı bırakmamı sağlayacağından pek emin değilim” diyordum. Fakat tahmin edeceğiniz gibi bıraktım! Konuşma bitince “ah evet telefonum neredeydi? Hemen Instagram’ı kaldıracağım” dediğimi hatırlıyorum. Bunun üzerine günlüğüme şunları yazmıştım:
” Tarihler 12 Eylül 2018 Çarşambayı gösteriyor. Sosyal medyayı kullanmayı bırakma kararı aldım ve az önce Instagram hesabımı dondurdum. Peki bunu neden mi yaptım?
Bunu yapmam için gereken ilhamı bir TedEx konuşmasından aldım. Videoyu da kendim için yararlı ve mantıklı bulup bunu yaptım. Bence bu aldığım güzel kararlardan birisi. Çünkü odağımı daha güzel şeylere çevirmem gerektiğinin farkındayım.
Bahsettiğim video bu. Türkçe altyazı mevcut.
Ben iyiyim ama biraz daha ileri gidip şunu söyleyeyim: Sanırım sosyal medya olmadan yalnızca iyi değil, daha iyiyim.
İnsanların sosyal mecraları bırakmak istememelerinde 3 temel neden var:
1-) 21. yy’da sosyal medya kullanmayı reddetmenin çok aşırı bir tutum olması.
2-) 21. yy ekonomisinde sosyal medyanın önemli bir rol oynaması ve insanların bana ulaşamayacaklar, beni keşfedemeyecekler kaygısı.
3-) Sosyal medyanın eğlenceli olması.
Newport ise bu itirazların hepsini konuşmasında çok güzel bir şekilde çürütüyor ve insanı samimi bir üslupla ikna etmeyi başarıyor. Şahsen ben ikna oldum. 😀
Videonun içeriği hakkında konuşacak elbette çok şey var ama bence o hepsini özetlemiş. Yani burada anlatacaklarım onun konuşmasında bahsettiği şeylerin aynısı olacak. O yüzden direk videoyu izlemeniz daha faydalı olur.
Aynı zamanda bugün yeni bir videoyla daha karşılaştım. Burada da bahsetmeden ve paylaşmadan geçmek istemiyorum. Konuşmacı kişi Bailey Parnell. (Bu kadın hakkında kesinlikle bir blog yazısı yazmak istiyorum çünkü çok ilham alınacak birisi, en azından bana göre öyle. Konuşmasını dinlerken bile hayran kaldım. Yeterli araştırmayı yaptığım zaman yazmaya başlayacağım.) Onun bahsettiği konu da (çevirmeden direk yazmak istiyorum) şu: Is Social Media Hurting Your Mental Health?
Bailey konuşmasında sosyal medyada sürekli yaptığımız ve kendimize de zarar verdiğimiz karşılaştırmalardan, telefonda geçirdiğimiz zamandan (günde ortalama 2 saat, ama bu çoğu kişiye göre az bile) sosyal medyanın bize ve akranlarımıza neler yaptığından, bir şeyleri kaçırma korkusundan, taciz olaylarından, bağımlılıktan ve daha birçok şeyden bahsediyor. Ayrıca sosyal medyanın bir araç olduğunu söyleyip şunları ekliyor:
“Evet, sosyal medya seni düşürebilir aynı zamanda da kaldırabilir.”
Şu anda hala Instagram, Twitter ve Facebook hesabım var, hiçbirini kapatmadım. Fakat bu uygulamaları artık telefonumdan kaldırdım. Yani canım sıkıldığında ya da hesapları kontrol etme isteği geldiğinde bunu anında yapamıyorum. Hatta bunu yapamıyor oluşum hesaplarımı kontrol etme isteğimi ortadan kaldırdı
Sadece önemli bir şey var mı diye bakmak için bilgisayardan, ya da bazen annemin telefonundan giriş yapıyorum. Yani bu yazı sosyal medyayı tam olarak bıraktığım anlamına gelmiyor tabii ki. Paylaşım yapmaya devam edeceğim. Mesela bu yazıyı okuyan çoğu kişi belki de Instagram’dan gelmiş olacak. Buradaki amacım sosyal mecraları eğlenceden ziyâde araç olarak kullanmak. Fikirlerimi, düşüncelerimi, yaptığım güzel şeyleri insanlara aktarabilmek.
Bence bi’ insan; diğer kişilerin hepsinde harika görünen, 350 küsur yapmacık fotoğrafına maruz kalıp, istemeden kendini başkalarıyla kıyaslamak zorunda değil. Aynı zamanda değerli zamanını orada öldürmemeli de. Çünkü bu olumsuz durumların çok ciddi geri dönüşleri olabilir: Depresyon, anksiyete vb. gibi.
Zamanımızın çoğunu sosyal medyada geçiriyoruz ama gerçek hayatta, yani dışarıda yapılacak daha gerçekçi ve önemli şeyler var. Bence odağımızı bu kısma çevirmek daha önemli.
Peki siz telefonlarınızda ne kadar zaman geçiriyorsunuz? Eğer cevabınız çoksa bırakmak gibi bi’ düşünceniz var mı? Bu yazı ve videolar sizin için faydalı oldu mu? Geri dönüşlerinizi bekliyor olacağım.
Sevgiyle ve odağınızı daha iyi şeylere çevirmiş olarak kalın! 🙂
Valla şu sıralar günde bazen hiç sosyal medyaya girmiyor yada yatmadan önce 5 dk’liğine giriyorum.
İyi yapıyorsun. 😉
Kız bari videodan da azıcık spoi vereydin intim yok cjmdjcnd
İnsanlar kafalarını kaldırmıyor ki sosyal medyadan…
Maalesef durum bu. Sosyal medyadan kafamızı kaldıramadığımız için önümüzü göremiyoruz.
Son iki yıldır sosyal medyayı bende çok bırakmak istedim. Tüm hesaplarımı özellikle instagram ve facebook’u bşr kenara atmak istedim ama bir türlü yapamadım. Neden sonra aklıma geldi ve telefondan sosyal medya uygulamalarının bildirimlerini iptal ettim. Durmadan bildirimlere bakacağım diye telefon elimden düşmüyordu, en azından günde 2 veya 3 kere tüm bildirimleri gözden geçirip çıkıyorum.
İnsanların sosyal mecraları bırakmak istememelerine 1 neden daha eklersek, acaba bu nereye gitmiş, bu hangi kıyafeti giymiş, şu ünlü ne paylaşmış, aa bu sevgilisinden mi ayrılmış, küs olduğu birini başka hesaptan stolklamak olmazsa olmazlardan.
Sanki dünyada ki terk derdimiz buymuş gibi. Allah akıl fikir versin.
Çok iyi yapmışsın Yalçın Abi. Sonuçta blog yazdığımız için sosyal medyadan uzak kalmamız pek kolay olmuyor. Ama sosyal mecraları; insanların ne yaptığını, ne giydiğini ve ne paylaştığını öğrenmek yerine araç olarak kullandığımızda hiçbir sorun yok bence. Yani sosyal medya doğru ve yeterli kullanıldığı zaman çok faydalı.
Yaşıtlarımdan da biliyorum şu “stolk” işini baya iyi yapıyorlar. Ama gereksiz ve vakit kaybı. Dediğin gibi, sanki tek derdimiz bu.
Haklısınız çok esirinde kalıyoruz. Herne kadar teknolojinin yararlarıda olsa zararları da her geçen gün artıyor .
WhatsApp ve messenger yüklü facebook ve instagram uygulamalarını kaldırdım zaten önemli birşey olsa mesaj atarlar ayrıca tarayıcıdan da girilebilir arada sırada
Tarayıcıdan girmek benim de uyguladığım bir yöntem. Böylece uygulamalar elimin altında olmadığı için, ihtiyacım olmadıkça sosyal medyayı kullanmıyorum. 🙂
Aslında sosyal medyadan kopmak kolay. Ancak, iş ve bütün yaşam oraya kaydığı için uzak kalınamıyor. Özünde sosyal medya çok geniş bir kavram. Buna ekşi sözlük de dahil. hatta blog siteleri bile… İşte bu nedenle kopamıyoruz. Muhtaç kalıyoruz. Daha da ötesinde artık her şey buralardan yürüyor. Elbette fikriniz değişmiş olabilir. Daha doğrusu sosyal medya iyice evrilmeye başlamış olabilir. düzen buraya doğru ilerliyor.
Sosyal medya ciddi anlamda ikili ilişkileri sohbetleri tamamen bitirdi blog yazınızı severek okudum, benimde tek kötü huyum sanırım twitterda çok zaman geçirmek