röportaj

Berkcan Okar ile #tasarımröportajları

Herkese selamlar! Bugün alanında çok başarılı ve gördüğünüz çoğu önemli işin arkasında izi olan bir tasarımcı ile röportajımı sunuyorum sizlere: Berkcan Okar!

Berkcan Abi’nin çalışmalarını severek takip ediyorum. Tasarım alanında böylesine güzel işler yapan birisi ile bloğumda röportaj yapmanın çok güzel olacağını düşünerek onunla iletişime geçtim. Bu konuda beni oldukça samimi karşıladı ve çok tempolu bir yoğunluğun içinde olmasına rağmen değerli zamanını benimle paylaştı. Bu yüzden kendisine çok teşekkür ediyorum.

Tasarım alanında yeni şeyler keşfetmeniz ve faydalanmanız dileği ile. Keyifli okumalar! ✌️

1-) Merhaba Berkcan Abi. Öncelikle röportaj teklifimi kabul ettiğin için çok teşekkür ederim. Bizlere biraz kendinden bahsedebilir misin?

1989 İstanbul doğumluyum. Bahçeşehir Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı bölümünde lisans eğitimimi tamamladıktan sonra 46 Magazine’in Görsel Yönetmenliğini yapmaya başladım. Aralarında Arif V 216, Muhteşem Yüzyıl, Housewife, Denial, Invisible Heroes, Arada, Sully, Poyraz Karayel, Güllerin Savaşı, Beginner, Zer gibi işlerin de olduğu çok sayıda film ve dizinin tanıtım kampanyasını hazırladık. 100’den fazla albüm kapak tasarımı ve bir çok kitap kapak tasarımı yaptım. Bunlardan bazıları; Kenan Doğulu, Zafer Algöz, Şebnem Ferah, Yılmaz Özdil, Yalın, Athena, Sinan Meydan, Ebru Gündeş, Merve Özbey gibi isimler.
Bunlara ek olarak Los Angeles’ta 2017 yılında düzenlenen dünyanın en prestijli tasarım yarışmalarından olan ve 52 ülkeden 1000’den fazla işin yer aldığı International Design Awards (IDA) / Uluslararası Tasarım Ödülleri’nde, afiş tasarımlarını yaptığım üç proje ile “Grafik Tasarım Dalı, Basılı/Afiş Kategorisi”nde altın başta olmak üzere üç farklı ödül kazandım. Şu an kurucusu ve kreatif direktörü olduğum YER ile sektörün pek çok alanında “Yaratıcı fikirlerin tasarıma dönüştüğü Yer!” mottosuyla çalışmalarımıza devam ediyoruz.


2-) Tasarım alanına yönelmeye ne zaman ve nasıl karar verdiniz?

Tasarım alanına yönelmem aslında çocukluktan bu yana gelen çizim merakımla başlıyor. Yaş ilerledikçe dijital dünyayı merak etmem ve çizdiklerimi dijital ortama aktarmamla birlikte yavaş yavaş sektörün içinde buldum kendimi.


3-) Alanınızda oldukça başarılısınız. Peki sizi diğerlerinden ayıran ve başarılı yapan unsur nedir? Ve bir tasarımcıda ne gibi özellikler ararsınız?

Başarı tecrübe ile, tecrübe ise çok çalışma ile doğru orantılı. Ben tasarımlarımda detaya, temizliğe, hikayeye ve etkisine odaklanıyorum. Bunun diğer insanlar tarafından algılanması ister istemez senin tasarımlarını diğer tasarımlardan ayırıyor.

Tasarımcı ise yeniliklere açık, gezen, inceleyen, okuyan, araştıran, deneyen, geceyi gündüzden daha çok seven, yılmayan, kendini geliştiren ve sürekli üretmek isteyen (daha uzar gider bu liste 🙂 ) özelliklerine sahip olmalı.


5-) Görsel tasarımı geleceğin meslekleri arasında görüyor musunuz?

Görsel tasarım geleceğin meslekleri arasında çünkü her geçen gün görseller markalar için daha da önem kazanıyor. Özellikle sosyal medyanın güçlenmesi, görsele olan ilgiyi arttırdı.


6-)  Lise ve üniversite hayatınız kariyerinizi nasıl etkiledi?

Lise ve üniversite kariyeri etkilemiyor sadece ufkunu genişletiyor. Her şey insanın kendisinde başlayıp kendisinde bitiyor. Tasarım ya da başka bir meslek neyi istiyorsan severek bağlan. Çalışırsan zamanı geldiğinde istediğin yerde olursun, aslında bu kadar basit!


7-) Çalışmalarından ilham aldığınız ve size örnek olmuş kişiler var mı? Varsa bizimle de paylaşır mısınız?

Spesifik olarak birini söylersem diğerlerine haksızlık etmiş olurum. İlham her yerde; sokakta gezerken duvarda gördüğün bir grafitiden, Instagram’a koyulmuş bir fotoğraftan etkilenebiliyoruz. Kısaca bakmak yetmez görmek lazım.


8- Yaratıcı düşünmek görsel tasarımın en önemli unsurlarından birisi. Peki yaratıcılığınızı korumak ve geliştirmek için neler yapıyorsunuz?

Yaratıcılık her gün gelişim halinde olmalı. Şu dönemlerde her şey o kadar hızlı gelişiyor ve değişiyor ki, kendini geliştirmek zorundasın. Bunun için okuman, gezmen, incelemen ve çalışman şart. Bunları yaptığın sürece gelişmeni kimse engelleyemez.


9-) Amerika’daki  International Design Awards serüveninizden bahsedebilir misiniz? Böylesine prestijli bir yarışmadan 3 ödül ile ayrılmak nasıl bir duyguydu?

Ödül almak tabii ki çok mutlu etti. Yaptığım tasarımların birileri tarafından ödüle layık görülmesi insana şevk veriyor. Ödül almak için tasarım değil yaptığın tasarım ile ödül almak en doğrusu. O yüzden önerim yaptığınız ve güvendiğiniz işleri bol bol yarışmalara yollayın, hem işinize olan bağı hem de hırsınızı arttıracağı kesin.


10-) Şu anda lise çağında olan ve kariyerinde tasarım alanında ilerlemek isteyen öğrencilere ne gibi tavsiyeler verirsiniz?

Öncelikle hangi işi yapmak istiyorsanız onu sevin. Bol bol deneyin, gezin, çizin, karalayın, fotoğraf çekin, kitap okuyun, konserlere gidin, doğa yürüyüşleri yapın… Tasarım her gün gelişmeye açık bir meslek. Trendler, sevilen renkler, tasarım dili sürekli değişime açık. Kendi tarzını yaratıp farklılık yaratmaya çalışın. Karşınıza çıkan ve sizi üzen sorunlardan daha hırslı bir şekilde sağlam adımlarla ilerleyin.


11-) Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Okuyan, göz gezdiren herkese teşekkür ederim. Umarım hayallerinize ulaşırsınız.

Berkcan Abi’nin hesapları:

Web Sitesi

Instagram

Twitter

Behance

Bunları da okumalısın!

1 Yorum

  1. Ayvalık tostu candır gerisi heyecandır says:

    Senaristlere de yap bari azıcık ben de aydınlanayım #rönesans

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir