Araştırma, Biyografi, Sanat

Giuseppe Tartini ve Devil’s Trill Sonata

Giuseppe Tartini! İtalyan besteci, keman virtözü ve barok dönem müzisyeni. Ayrıca çok ünlü Devil’s Trill Sonata eserinin yaratıcısı. Bu yazıda Tartini’nin kısaca hayatından ve eserinden bahsedeceğiz.

Bu muazzam sanatçı ve harika eserleri ile bu kadar geç tanışmam Google’a Tartini yazınca görsellerde Eti’nin frambuazlı turtasının çıkması kadar üzücü. Ama neyse, konumuz bu değil.

Giuseppe Tartini

Giuseppe Tartini 1692 yılında Piran’da doğdu. Aristokrat bir aileden geldiği için din eğitimi aldı. Tartini,ailesi tarafından çok erken yaşta manastır hayatı seçmiş olsa da 1708 yılında müzik eğitimi almak için büro eğitimini reddetti. Padova Üniversitesi’nde hukuk okudu ve müziğin yanı sıra eskrim sporu ile ilgilendi.

Babası 1710 yılında henüz 18 yaşında vefat etmişken Tartini, hala rahiplik için bir aday olmasına rağmen kardinalin yeğeni ile gizlice evlendiği için Puduan piskoposunun gazabına uğradı. Bir süre Assisi’deki (İtalya’da bir kent) manastırda saklanmayı gerekli gördü. Buradaki zamanını verimli kullandı ve 1714 yılında Ancona’daki opera orkestrasında iş buldu.

St. Anthony's' ile ilgili görsel sonucu
St. Anthony’s

1715’te eşiyle bir araya gelen Giuseppe Tartini, önündeki birkaç yıl boyunca keman tekniğini mükemmelleştirmeye çalıştı. 1720 yılına kadar Padua’daki St. Anthony’s’de solist ve orkestra şefi olarak nişanlandı.

1740’da bir kol yaralanması kariyerini ciddi şekilde sınırlayana kadar Tartini, St. Anthony’deki görevlerini yerine getirdi. Hatta günün önde gelen kemancısı olarak yaygın bir üne kavuştu.

Tartini daha sonra Pietro Nardini ve Johann Gottlieb Naumann gibi kayda değer öğrencilerin bulunduğu keman okulunun kurucusu oldu.

giuseppe tartini ile ilgili görsel sonucu

Giuseppe Tartini bir besteci olarak şöhret aramadığı için müziğinin çok azı hayatı boyunca yayınlanmıştır. İtalyan sanatçının müzik tarihinde önemli bir yeri olmasına rağmen, çoğu müzisyen tarafından sadece “Devil’s Trill” keman sonatının bestecisi olarak tanınır.

Bu muazzam ötesi parça Tartini’nin rüyasında şeytanın çaldığı bir müziği uyandığında hatırladığı kadarıyla bestelemesi üzerine ortaya çıkmıştır.

Rüyasında her şey çok gerçekçidir ve Tartini kemanını şeytana verir. Şeytan bu solo parçayı olağanüstü bir ezgi ve mükemmellik ile çalar. Tartini hayatı boyunca hiç böyle bir şey görmemiştir. Gördüğü bu rüyadan o kadar etkilenmiştir ki kalktığında kendini nefes nefese kalmış bulur.

Uyanır uyanmaz duyduklarını bestelemek ister fakat ne yazık ki rüyasında gördüklerinin yanına yaklaşamaz. Yine de “Şeytanın Sonatı” adını verdiği 15 dakikalık teknik olarak oldukça zor pasajları ile dikkat çeken belki de en iyi eserini verir.

Dinlemek isterseniz işte eserin kendisi :

Sanatçımız, Beethoven’ın doğduğu yıl olan 1770 yılında hayata gözlerini yummuştur. Ardında da bizlere üzerinden kaç yüzyıl geçmiş olsa bile sanatsal değerini hiç kaybetmeyen ve hala büyük bir keyifle ve derin duygularla dinlediğimiz birçok güzel eser bırakmıştır.

Acaba bu klasik müziği Tartini’nin aynı rüyasında gördüğü gibi dinleyebilseydik kim bilir nasıl olurdu?

Bu haliyle bile insanı derinden etkileyen sanatsal bir değere sahip olduğu kuşkusuz bilinen bir gerçek.

Bunları da okumalısın!

8 Yorumlar

  1. eline saglık

  2. Tarihle ilgili bilgiler her zaman çok ilgimi çekiyor. Özellikle de böyle ilginç olaylar olunca. 🙂 Teşekkürler!

    1. İlginizi çekmesine çok sevindim, asıl ben teşekkür ederim.

  3. İçeriği hazırlayan kişinin ellerine sağlık. Normalde SEO açısından google üzerinde üst plana çıkmak için gereksiz anahtar kelime kullanımına yer veriliyor. Ancak içeriğiniz oldukça akıcı. Sıkılmadan sonuna kadar okunabiliyor.

    1. çok teşekkürler. 🙂

  4. daha geniş kitlelere ulaşmalısın

    1. Güzel düşünceniz için çok teşekkür ederim. Aslında benim de amaçlarımdan birisi bu. Umarım bir gün sizin gibi güzel okuyuculara hitap ettiğim geniş bir kitleye sahip olurum. Sevgiler. 🙂

  5. kurtuluş says:

    tebrikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir