Ne Okumalı?

Okunacaklar Listesi #1

Yaz ayının sıcağından ötürü buharlaşmış bir Berna olarak hepinizi selamlıyorum! Kitaplar üzerine yazı yazmayalı epey bir zaman olmuştu. Bu yüzden ben de Temmuz- Ağustos ayları arasında okumak istediğim dört kitap belirledim. “Okunacaklar Listesi” başlığı altında da kendime meydan okumaya karar verdim. Aralarından birkaçının “kitap yorumunu” da yapmak istiyorum. Takipte kalın yani. 😀 Umarım seçtiğim kitaplar ve kendime meydan okuma sürecim izin için faydalı olur. O zaman keyifli okumalar!

Okuyacaklarım:
  • İcat Çıkarma! – Albert Jack
  • Sırça Köşk – Sabahattin Ali
  • Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı – Mark Manson
  • Değiştirilmiş Karbon – Richard K. Morgan
Kitap 1-) İcat Çıkarma – Albert Jack

Bu kitap geçmişten günümüze birçok icadın ortaya çıkışını ve hikayesini anlatıyor. Yavaştan okumaya başladım. Gerçekten çok keyifli ve bilgilendirici. Kitabın tanıtım bülteni şöyle:

Telefon, icat edildiği dönemde anlamsız bir oyuncak diye küçümsenmiştir. Beatles’a, gitar çalan müzik grupları döneminin sona ermek üzere olduğu söylenmiştir. Sandviç, kumar bağımlısı bir Kont’un oyun sırasında acıkması sonucu bulunmuştur. Marilyn Monroe’ya gidip nasıl sekreter olunacağını öğrenmesi tavsiye edilmiştir.

Viagra, yüksek tansiyon ve boğaz ağrısını tedavi etmek için üretilen bir ilacın yan etkileri sonucunda bulunmuştur.Fermuar, adı tescil edilmeden önce “otomatik kesintisiz giysi kapatıcısı” olarak anılmıştır. Yıldız Savaşları, gişede bir fiyasko olacağı gerekçesiyleuzun süre rafta bekletilmiştir.Sezar salata, Amerika’da yaşayan İtalyan bir şefin, mutfakta kalan ne varsa karıştırıp müşterisine sunması sonucu ortaya çıkmıştır. Patates cipsi, patates kızartmalarının çok kalın olduğu şikâyeti üzerine aşçıbaşının öfkelenmesi sonucu bulunmuştur.


Kitap 2-) Sırça Köşk – Sabahattin Ali

Aslında bu kitabı birinci dönemin son edebiyat yazılısında çıkacağı için okumuştum.  Fakat sınav belli bir bölüme kadardı ve ben kalan sayfaları okumadım. (Hehe 😀 ) Bu yüzden tekrardan Sabahattin Ali’nin kaleminden edebiyatı tatmak ve yarım bıraktığım sayfalara dönmek istiyorum.


Kitap 3-) Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı – Mark Manson

Şu anda bu kitabı okumaktayım. Kitapla karşılaşmam okulun kütüphanesindeki raflarda dolaşmam ile başladı. Ortalardan bir sayfa açtım ve okumaya başladım. Kitap beni çok sarmıştı. Son dersteydik (dersimiz boş olduğu için kütüphanedeydim) ve zilin çalmaması için dua ediyordum. Çünkü yarım bırakmak istemiyordum fakat ne oldu tahmin edin bakalım? Bıraktım. Ama daha sonraları Migros’ta kitabı gördüm ve hemen aldım. Dediğim gibi de hala okuyorum (biraz geç başladım.) Ayrıca kitap hakkında blog yazısı yazmayı da düşünüyorum. 🙂


Kitap 4-) Değiştirilmiş Karbon – Richard K. Morgan

Kitap, içeriğinden tutun kapak tasarımına kadar güzele benziyor. Daha önce bilim kurgu okuduğumu pek hatırlamıyorum, sanırım bu ilk olacak. Ayrıca Değiştirilmiş Karbon’un dizisi de var. İsterseniz araştırabilirsiniz. Kitabın tanıtım bülteni şu şekilde:

25. yüzyıl. İnsanlık BM’nin gözetimi altında tüm galakside hüküm sürmekte. Irk, inanç ve sınıf farklılıklarının hâlâ devam ettiği bu dönemde teknolojideki yükseliş hayatı âdeta baştan tanımladı. Bir insanın bilinci depolanarak yeni bir bedene (ya da “kılıf”a) kolayca indirilebilir hale geldi ve ölüm olgusu, ekrandaki bir bip sesine indirgendi.

Eski bir asker ve BM elçisi olan Takeshi Kovacs daha önce de öldürülmesine rağmen son ölümü bilhassa acı vericiydi. Evinden 180 ışık yılı uzakta, eski adıyla San Francisco, yeni adıyla Bay City’de yeni bir bedende uyanan Kovacs kendini, “varoluş”u alınıp satılır şeyler olarak gören bir topluma göre bile karanlık ve büyük ölçekli bir komplonun tam merkezinde buldu. Dünyanın en güçlü insanlarından biri olan Laurens Bancroft bir ölümün sırrını açığa çıkarmak için Kovacs’ı tutmuştu: Kendi ölümünün.

Blade Runner ve Neuromancer gibi eserlerin izinden giden siberpunk türündeki Değiştirilmiş Karbon, son zamanların en dikkat çeken bilimkurgu-distopya romanlarından biri.


Okunacaklar Listem şimdilik bu şekilde. İlerleyen zamanlarda da yeni kitaplar ile karşınıza çıkmayı hedefliyorum. Kitap tavsiyesinde bulunmak isterseniz bir yerlere yazabilirsiniz, her zaman buralardayım.

Kendinize iyi bakın, iyi tatiller ve okumalar! 🙂

Bunları da okumalısın!

1 Yorum

  1. Sanırım en sevdiklerim arasında bu bölüm yer alıyor okumaktan zevk aldığım ve yeni kitap önerileri için uygun bir başlık(araya giren parantezler de öyle🙂)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir