Selam güzel insanlar! Yeni bir okunacaklar listesi serisi ile karşınızdayım. Umarım bu seriyi sevmişsinizdir ve yeni kitaplar keşfetmek sizi mutlu ediyordur.
Son zamanlar düzenli kitap okumaya çalışıyorum fakat bu konuda o kadar da başarılı değilim. Bunda birçok etken var tabii ki: Aynı anda iki kitabı birden okumaya çalışmak, sıkıcı bir kitaba başlamak sebeplerden bazıları. Ama yine de olduğum yerde kalmamak için bi’ şeyler okuyorum, öğreniyorum. Bugün de yeni kitaplar ile geldim! 🙂
Felsefenin Tesellisi – Alain de Botton
Kitabı okulumuzun kütüphanesinden aldım ve halen okumaktayım. Genelde aldığım kitabın evde kalmasını seviyorum ve bu yüzden daha çok satın almayı tercih ediyorum. Fakat bunun gerekli bir neden olmadığını fark ettim. Okuduğum kitaplar hakkındaki düşüncelerimi yazıp bloğumda kalmasını da sağlayabilirim. Bu yüzden kütüphaneden aldığım her kitap için elimden geldiğince blog yazısı yazacağım. Bu da onlardan birisi.
Kitap bana göre okuyucuya inanılmaz bir haz veriyor. Çünkü Sokrates, Epikuros, Seneca gibi büyük filozofların düşüncelerini ve yaptıklarını anlamak, öğrenmek bana çok şey katıyor. Düşünce yapımın geliştiğini hissedebiliyorum (umarım öyle oluyordur 😀 )
Serviste gidip gelirken şoförün son ses müzik açmasından dolayı kitap okuyamıyordum. (Allah’ım kurtuldum sonunda ayol.) Ulaşımımı artık dolmuşla sağladığım için sessizce yarım saatlik bir yolda kitabımı okuyorum.
Her kitabın tanıtım bülteninden kesitler paylaşmak istiyorum. Bu kitabınki şöyle:
Alain de Botton, Felsefenin Tesellisi’nde günlük yaşamın bize en çok acı veren sorunları için rahatlıkla
felsefeye başvurabileceğimizi kanıtlıyor.
Her bölümünde ayrı bir filozofun yaşamından ve yazdıklarından yola çıkarak ayrı bir sorunu ele alıyor:
Toplum tarafında kabul görmemenin tesellisini Sokrates’te, yeterince paraya sahip olmamanın
tesellisini Epikuros’ta, düş kırıklığı yaşamanın tesellisini Seneca’da, kendini yetersiz hissetmenin
tesellisini Montaigne’de, kırık bir kalbin tesellisini ise Schopenhauer’da buluyor. Başkalarının
yaşantısını kıskanarak acı çekenlere ise Nietzsche’yi öneriyor.
Felsefenin Tesellisi yaşama ilişkin zekice, esprili ve rahatlatıcı yaklaşımı ile hem gündelik yaşamımızda
kendimizi daha iyi hissetmemizi, hem de bilgelik üzerine yeniden düşünmemizi sağlıyor.
Zamanın Kısa Tarihi – Stephen Hawking
Stephen Hawking’in kitapları çok satıyor ve okunuyor. Bu yüzden bu kitabı duyduğunuzu düşünüyorum. Şimdi değişik olacak ama bu kitabı alalı yıllar oldu. 😀 Tekrardan ve tekrardan okumaya başladım ve hep yarım bıraktım. Çünkü içerisinde çok fazla bilimsel terim ve konu içermesi okurken zorlanmamı sağlıyordu. Ama bazen bilmediğim bir konuyu derinlemesine araştırmaya başlıyordum ve bu da bana çok şey katıyordu tabii ki. Tek sorunum başladığım işi hep yarım bırakmamdı. Buna da şöyle bir çözüm buldum. Kitabın aynısından en yakın arkadaşım olan Gökçe’de de var. Ona kitaba aynı anda başlayalım ve beraber okuyalım, bitince de bilimsel konular üzerine tartışalım dedim. İlgi alanlarımız uyuştuğu için o da bu fikri kabul etti tabii ki.
Tanıtım Bülteni şu şekilde:
Zamanın Kısa Tarihi 1988 yılındaki ilk basımından bu yana geçen yıllar içerisinde bilimsel yazın alanında bir başyapıt konumu kazandı. Kırk dile çevrildi ve dokuz milyonun üzerinde baskı yaparak dev bir uluslararası ün kazandı. Kitap o dönemde evrenin doğası hakkında öğrendiğimiz en son bilgiler göz önüne alınarak yazılmıştı, öte yandan o günden bu güne hem atom-altı dünyanın hem de büyük ölçekte evrenin gözlem teknolojilerinde olağanüstü ilerlemeler yaşandı. Bu yeni gözlemler Profesör Hawking’in kitabın ilk baskısında yaptığı kuramsal öngörülerin çoğunu doğrulayan nitelikteydi. Bu gözlemlere, evrenin başlangıcından 300.000 yıl sonrasını araştıran ve Hawking’in varlığını ileri sürdüğü uzayzaman dokusundaki kırışıklıkları tespit eden Kozmik Ardalan Kâşifi COBE uydusunun son bulguları da dahildir.
Kaleme aldığı özgün metne kendisinin son araştırmasından ve en son gözlemlerden edindiğimiz yeni bilgileri katma arzusuyla Hawking, kitabının elinizdeki son baskısı için yeni bir önsöz yazmakla kalmadı, aynı zamanda solucan delikleri ve zaman yolculuğuyla ilgili çok etkileyici yepyeni bir bölüm kaleme alarak kitabını güncelledi.
“Canlı ve kışkırtıcı.. Hawking doğal bir öğretmen yeteneğine sahip: kolay anlaşılır yazıyor, mizah katıyor ve günlük yaşamdan örnekler veriyor.”
– The New York Times
Master and Man – Leo Nikolayevitch Tolstoy
Kitap tamamen İngilizce ve Türkçe karşılığı da “Efendi ve Uşağı.” Tolstoy’un yazmış olduğu bu kitabın Türkçe’sini 2 sene önce okumuştum. (Gerçekten çok güzeldi. E Tolstoy yazmış sonuçta.) Sıra geldi İngilizcesine. 🙂 Kitabı tamamen dilimi geliştirmek için aldım ve fiyatı çok ucuzdu. 80 sayfa ve sadece 4 Türk lirası. (Tabii şu an n’olmuştur bilemem o ayrı konu.)
Tanıtım bültenini koymak istemiyorum çünkü o da tamamen İngilizce. Kitap ilginizi çekerse D&R gibi sitelerden bulabilirsiniz. Oradaki fiyatı şu anda 3,24 tl. Gayet uygun.
Percy Jackson ve Yunan Kahramanları – Rick Riordan
Evet, sonuncu kitaba geldik. Arkadaşım Gökçe tam bir fantastik kitap canavarı. Bu kitabı da ondan aldım. (Canım ondan aldım değil de ondan çorçikledim demek istiyor ama blog yazısı diye düzenimi bozmak istemiyorum. 😀 )
Ortaokuldan beri fantastik kitaplara karşı bir ön yargım vardı. Öğretmenlerimiz hep edebi değeri olan kitaplar okumamızı söylerlerdi ve bence de öyle. Ama bu kitabı okuyunca (Felsefenin Tesellisi ile bu kitabı aynı anda okuyorum) o ön yargım ortadan kalktı. Çünkü okurken anlatılanların içine öyle bir dalıyorum ki sanki olayları ben yaşıyorum. Bu da okuma isteğimi arttırıyor tabii ki. Ayrıca kitabın arkasında yazılanlar da hoşuma gitmişti.
Buyrun efendim, tanıtım bülteni:
Kim kesti Medusa’nın kafasını? Kim dişi bir ayı tarafından büyütüldü? Kim Pegasus’u evcilleştirdi? Ve ne oldu şu Altın Post’a? Bu soruların yanıtlarını ancak bir yarı-tanrı verebilir ve Percy Jackson, Perseus’un, Atalanta’nın, Bellerophon’un ve diğer önemli Yunan kahramanlarının maceralarını anlatmak için tekrar karşınızda!
Okuyucuların Percy’den bekleyeceği şekilde eğlenceli bir tarzda yazılmış bu hikâyeleri Rick Riordan’ın sadık takipçileri ve bir kahramana ihtiyacı olan herkes kesinlikle okumalı.
“Benim başımdan da bazı kötü olaylar geçti geçmesine ama size anlatacağım kahramanların hikâyeleri tam anlamıyla eski toprak kötü şans vakaları. Bu kahramanlar daha önce kimsenin batırmadığı yerlerde on numara beş yıldız batırdılar…”
Okuyacaklar listem bu kadardı. İçlerinden daha önce okuduğunuz ya da okumak istediğiniz kitaplar var mı? Yorumlarınızı bekliyorum.
Sevgiyle ve okumayla kalın değerli okuyucularım! 🙂
İnşallah yakın zamanda başlayacağım Zamanın Kısa Tarihine.
Beraber başlıyoruz zaten. 😉
Nedense bu yazılardı da diğerleri gibi çok beğendim ayol 😁
En sevdiklerimden bir kesit daha. Kitap keşfetmek için ideal bir yöntem (senin de dediğin gibi). 😘