Araştırma

Hepimizin Ortak Sorunu: Neden Kulaklık Kablolarımız Sürekli Düğümleniyor?

Günlük hayatta insanın başına gelebilecek en sıradan ve sinir bozucu olan bu olayı mutlaka yaşamışsınızdır. Toplu taşımada kulaklığımı takayım da güzel bir müzik eşliğinde kitap okuyayım dersiniz ama olmaz. Çünkü bi’ bakmışsınız ki kulaklığınız düğüm düğüm olmuş. Hadi çöz bakalım çözebilirsen! Peki bu neden başımıza geliyor, daha önce hiç düşünüp merak ettiniz mi?

Çoğu şeyde olduğu gibi elbette bunun da bilimsel bir açıklaması var. Gelin bakalım neymiş. 🙂

Konu hakkında araştırma yaparken bazı veriler ağzımı açık bıraktı. Gerçekten sadece bir kablonun düğümlenmesinin arkasındaki bilimsel nedeni açıklamak için yapılan çalışmalara hayran kaldım. Şunun gibi:image

O karmaşık verilere ulaşmak isterseniz diye link bırakacağım. Biz şimdilik daha basit ve anlaşılabilir olan dilden başlayalım.

 

 

California Üniversitesi San Diego Fizik Bölümü’nden Dorion M. Raymer ve Douglas E. Smith’in yaptığı çalışmalara göre kulaklık kablolarının düğümlenmesindeki temel nedenler kablonun uzunluğu ve çantanızda ya da cebinizdeki çalkalanma kuvveti. Bu sonuca farklı kabloları çeşitli şekilde sarıp çalkalayarak ulaşmışlar. Belki inanmayacaksınız ama bunu üşenmeden 3.415 kez tekrarlamışlar. (Vay be! Merak duygusu insana neler yaptırıyor.)

Bu iki bilim insanı görmüş ki eğer kulaklığınızın uzunluğu 46 santimetreden kısaysa, düğümlenme ihtimali yok denecek kadar azdır. Asıl problem kablo uzunluğunun 46-150 cm arası olmasında başlıyor. Uzunluk arttıkça düğümlenme ihtimali kat kat artıyor. Günlük hayatta çoğumuzun kullandığı kulaklık uzunluğu bu ölçütler arasında. Yani bu yüzden çoğu kişi bunu yaşıyor.

Eğer çantanıza ya da cebinize kulaklığı koyarken iki ucunu birbirine bağlayıp koyarsanız düğümlenme ihtimali azalır. Aksini yaptığınızı ele alırsak durum iyice karmaşıklaşıyor. Çünkü kulaklığın üç tane ucu var: İkisi kulaklık kısmı ve diğeri de telefona bağlamak için olan jag ucu. (Olayın matematiksel boyutuna girersek çıkamayacağımızı biliyorsunuz. 😀 Yani iki ucunu birbirine bağlamadığınız zaman kabloların birbirine girme ihtimalini kat kat arttırıyor.)

Yazıya girerken karmaşık verilere geleceğimi söylemiştim. Araştırmayı daha ayrıntılı (hatta çok çok daha ayrıntılı) elden İngilizce olarak incelemek isterseniz buyrun buraya:

http://www.pnas.org/content/104/42/16432.full

Aston Üniversitesi Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Bölümü’nden fizikçi Robert Matthews da yukarıdakiler gibi benzer araştırmalar yapmış. Onun yaptığı araştırmalar kablonun karışma ihtimalini azaltmaya yönelik. Bulduğu sonuçlar yukarıda da belirttiğimiz gibi:

  • Kabloların uçlarını birbirine bağlamak
  • Kabloyu çalkalanmayacak dar bir keseye ya da kutuya koymak.

Küçük bir sorunun bile ardında bir sürü bilimsel neden olabileceğini gördüm ve gördük. Bunun gibi günlük hayatta sık sık karşılaştığımız; ama hiç araştırmaya, düşünmeye ve arkasındaki nedeni anlamaya yanaşmadığımız çok şey var. Unutmamak lazım ki basit şeyleri öğrenmek bile insana çok şey katıyor. Kısacası bilim çok güzel şey!

Umarım hayatlarınızda karışan ve düğümlenen tek şey kulaklıklarınız olur.

Sizleri seviyorum, güzel kalın! 💫

 

 

kaynaklar:

http://www.pnas.org/content/104/42/16432.full

https://evrimagaci.org/kulakliklarinizin-surekli-dugumlenmesinin-arkasindaki-bilimsel-neden-4701

Kitap: Serdar Başkan ile Bilim Makinesi

Bunları da okumalısın!

2 Yorumlar

  1. Macaron yiyemeyen Gökçe says:

    Aydınlandım şu an okumuştum ama unutmuşum ya. Bu arda kim mal olmak isteri de bekliyoruz 😁

  2. Ne kadar güzelce kıvırıp koysamda düğümleniyor(!)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir